Upright Women Wanted
Upright Women Wanted
Sarah Gailey, 2020
176 sidor, engelska
Utifrån denna bok kan man diskutera fake news, propaganda, källkritik och källtillit.
Denna bok finns tillgänglig på flera bibliotek i landet. Den går även att köpa som tryckt bok, e-bok och ljudbok.
Beskrivning
Genre: Queer dystopi
Upright women wanted handlar om Esther som rymt och gömt sig i de kringresande bibliotekariernas vagn. I världen hon lever i är all information och kultur kontrollerad av makten, och distribueras av bibliotekarierna. Esther försöker anpassa sig till samhällets krav men har svårt att passa in i den förväntade mallen. Men det kringflackande livet bland bibliotekarierna visar på möjligheten till ett annat liv, på flera plan.
Extramaterial
I boken beskrivs en värld där lämpliga böcker (och annan media) väljs ut av myndigheter. I detta sammanhang kan det vara intressant att läsa om banned books i dagens samhälle,
Länk till artikel från ALA, American Library Association
Länk till artikel frän American Libraries Magazine
Diskussionsfrågor
Nedan finns MIK-relaterade diskussionsfrågor för denna bok. Allmänna bokcirkelfrågor finns på bokcirkelfrågorsidan. Samtliga frågor finns även att ladda ner i utskriftsvänligt pdf-format.
- Ett övergripande tema i boken är identitet. Vem bestämmer hur och vem du ska vara? I boken regleras detta från myndighetshåll. Hur fungerar det i vårt samhälle och har internet gjort det enklare eller svårare att få vara den man är och vill vara?
- I boken pratas om "the materials that shaped the nation". Är det något man kan känna igen sig i? Jämför nutiden med en mer analog tid då till exempel alla såg på samma två-tre TV-kanaler? Har vi i och med internet fått tillgång till mer bredd? Utnyttjar vi i så fall denna möjlighet eller följer vi i en strömlinjeformad fåra ändå?
- I bokens värld får man
bara tillgång till viss information och myndigheterna använder
systemet i propagandasyfte. I
boken ställs därför
frågorna om man tror
på allt man läser
och varför man tror
på allt man läser?
Men vems information är
tillförlitlig och hur kan man avgöra det?
Faktatexter
Några av diskussionsfrågorna för denna bok relaterar till källkritik, källtillit och propaganda. Nedan finns länkar till en del faktatexter som djupare beskriver detta.
Fake news och propaganda
Källkritik och källtillit
Sundin, O., & Haider, J. (2019). Källtillit i skolans undervisning.
Alexanderson, K. (2016). Internetguide# 25 Källkritik på internet. ISO 690